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This purpose of this document is to clarify policies related to the use of text messaging 
in the Early Intervention Program. Effective immediately, the use of text messaging is 
limited to administrative activities and is not a separately billable activity. 

1. Question: Which federal and State confidentiality regulations pertain to the use of 
text messaging in the Early Intervention Program (EIP)? 

Answer: In accordance with the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) Part C 
regulations in 34 CFR §§ 303.401—303.417, the Family Education Rights and Privacy 
Act (FERPA) regulations in 34 CFR §§ 99.30—99.38, and 10 NYCRR § 69-4.17(3)(c), 
Early Intervention Officials/Designees, early intervention providers, and early 
intervention service coordinators are responsible for ensuring the confidentiality of all 
personally identifiable information (PII) contained in all early intervention records, 
including text messages. The Health Insurance Portability and Accountability Act 
(HIPAA) Privacy and Security Rules protect the privacy of medical records and other 
personal information referred to as Protected Health Information (PHI).  HIPAA governs 
medical, not early intervention records and applies only to early intervention billing 
records. 

2. Question: What are the potential confidentiality and security risks of using text 
messages to communicate PII with families, service providers, service coordinators 
and others authorized by the parent?  

Answer: The use of standard, non-encrypted, non-monitored and non-controlled Short 
Message Service (SMS) or Instant Messaging (IM) texts to transmit child identifying 
information is inherently unsecure and therefore, it is possible that the confidentiality of 
text messages can be breached by a third party. Other risks of text messaging include, 
but are not limited to, the following:  

• Text messages can be accessed without any level of authentication which means 
that anyone who has access to the mobile device may have access to all text 
messages on the device without entering a password.  

• If careful attention is not paid to the telephone number the text is being sent to, 
text messages can be sent to an unintended recipient.  



• Text messages can be intercepted, altered, forwarded or used without 
authorization or detection. 

• Backup copies of texts can be stored electronically and on paper, even after the 
sender and/or the recipient has deleted his or her copy. 

• Text messages may exist on a mobile device indefinitely, where information can 
be exposed to unauthorized third parties due to theft or loss of the mobile device, 
recycling of the device, or improper disposal of the device used to send text 
messages. 
 

• Text messages may be temporarily maintained on a telecommunications 
provider's servers while the message awaits delivery to the recipient's device 
(e.g., if the recipient's device is powered off or out of range). Texts primarily will 
be transmitted through the wireless cellular networks of telecommunications 
providers; these providers may have a right to check text messages sent through 
their systems. 

For these and other risks posed by text messaging PII, the Department prohibits text 
messaging to send or receive personally identifiable data, information, or records, 
pertaining to EI eligible children and their families. The use of text messaging is limited 
to only administrative activities. 

3. Question: What are administrative activities? 

Answer: Administrative activities include confirmation and/or cancellation of 
appointments; notifying the parent of scheduling delays due to weather, etc.; and 
requesting a return phone call, as long as the text does not contain any personally 
identifiable information about the child or family (such as the child’s name, the names of 
the child’s parents or other family members, and the child’s and/or family’s address).  

4. Question: What if a parent requests that personally identifiable information is texted 
to their cell phone? 

Answer: In this situation, the parent should be informed by the provider, service 
coordinator, and/or EI agency that while their child is receiving services though the EIP, 
the EIO/D, service providers, and/or service coordinator will be unable to use text 
messages to communicate personal information about their child, as the practice of text 
messaging to transmit PII in the EIP is not allowable.  

5. Question: Is texting prohibited even if the parent is willing to sign a specific informed 
consent for the use of texting to communicate PII information about their child’s early 
intervention services? 

Answer: The practice of text messaging to transmit PII in the EIP, is not permitted under 
any circumstances.   



6. Question: Has the Department also revised the guidance on texting as it relates to 
initial and ongoing service coordination activities that can be billed for 
reimbursement in the EIP? 

Answer: Yes. Effective immediately, texting with parents, providers and other authorized 
persons related to the child is limited to administrative activities as described above and 
is not a separately billable service coordination activity under any circumstances. This 
guidance applies to all early intervention service providers, including service 
coordinators. Further, it replaces previous billing guidance regarding texting with 
parents, providers and others involved with the child in the April 2016 Standards and 
Procedures for Service Coordination under the Early Intervention Program, which has 
been updated to reflect this clarification. Likewise, any other Department guidance 
which is contrary to the limitations on text messaging as articulated in this guidance 
document are no longer in effect, to the extent such guidance allows text messaging for 
non-administrative purposes. 

 

If you have any questions regarding the use of text messaging in the EIP, please 
contact the Bureau of Early Intervention at (518) 473-7016 or at beipub@health.ny.gov. 
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