
 
 

02/07/2013 
 

Fully Integrated Duals Advantage (FIDA) 
Frequently Asked Questions (FAQs) 

 
The Department of Health has received many questions on the Federal duals demonstration 
(MRT101) also known as the Fully Integrated Duals Advantage (FIDA) program. We will be 
issuing FAQ's on a periodic basis to help interested parties as we move forward.  More 
information is available on both the Medicaid Redesign Team website and the Centers for 
Medicare and Medicaid Services (CMS) website. 
 
Q1. What is the process for applying to be a FIDA plan?  
A1.  A notice of intent to apply to participate in FIDA needs to be filed with CMS. The last 

day to file a notice was January 31, 2013.  
 
Q2.   Will the State be adding any elements to the federal model of care?  
A2. Yes.  New York State will be adding one additional element. This addition is related to 

self directed care and is posted here.  
 
Q3.  What will be the role of the partial cap managed long term care (MLTC) plans in 

the FIDA regions after January 1, 2014? 
A3.  There will be a role for partial cap MLTC plans; however we encourage all plans to 

pursue full integration or to partner with entities to achieve full integration.  
 
Q4. What is the process for the required State certification forms?  
A4. Forms should be completed and sent to:  

 
Mark Kissinger 

Director, Division of Long Term Care 
New York State Department of Health 

Empire State Plaza, Corning Tower, 14th Floor 
Albany, NY 12237 

mlk15@health.state.ny.us 
 
Q5. Do we need to apply for FIDA in counties in which we are already approved to 

provide MLTC? If yes, what is the process? 
A5. Yes.  FIDA or Medicare-Medicaid Plans (MMPs) have a specific process that is outlined 

on the federal CMS website.  The 2014 application process is posted here and the 2014 
application guidance is posted here. 

 
Q6.      Must FIDA recipients receive the long-term care benefits/services within their home? 
A6.     Recipients receiving services in their homes are eligible.  In addition, recipients receiving 

long term care services and residing in adult care facility settings are also eligible. 
However, Medicaid assisting living program recipients are not eligible. 

  

http://www.health.ny.gov/health_care/medicaid/redesign/
http://cms.gov/
http://cms.gov/
http://www.health.ny.gov/facilities/long_term_care/docs/mmp_model_of_care_matrix_upload.pdf
mailto:mlk15@health.state.ny.us
http://cms.gov/Medicare-Medicaid-Coordination/Medicare-and-Medicaid-Coordination/Medicare-Medicaid-Coordination-Office/FinancialModelstoSupportStatesEffortsinCareCoordination.html
http://cms.gov/Medicare-Medicaid-Coordination/Medicare-and-Medicaid-Coordination/Medicare-Medicaid-Coordination-Office/Downloads/2013_State_MMP_Annual_Requirements_for_CY_2014.pdf
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Q7. Will an applicant be disqualified from participating in the program if they are 
unable to upload a State license or a Medicare-Medicaid Plan State Certification? 

A7. No.  An applicant will not be disqualified from participating in the 2014 Capitated 
Financial Alignment program (FIDA in NYS) for failure to upload a State license or 
other document to CMS by the February 21, 2013 application deadline.  Rather, the lack 
of a State license on February 21st will be treated as a deficiency that can be remedied 
during the cure period pursuant to section 2.3.4 of the MMP application instructions.  The 
cure periods expire in May 2013. 

  
Q8. Is an independent Medicaid contract necessary if we obtain MLTC approval?  
A8. The three-way agreement with CMS, the State and the plan will govern. 
 
Q9. Will the State be implementing passive enrollment? 
A9. Yes. There will be passive enrollment. The exact details will be part of the MOU process.  
 
Q10. Does a plan whose Certificate of Authority (COA) is limited to MLTC need to 

submit an application to have its COA amended to include Medicare so that it can 
participate in FIDA? If so, please identify the appropriate application. 

A10. Not at this time.  Once the FIDA demonstration and subsequent plans are approved, the 
COA will be modified. 

 
Q11. If a plan is using a provider contract that covers both Medicaid and Medicare 

services, does the plan need to submit the contract to DOH for approval?  
If so, which DOH unit will be reviewing these contracts?   Will DOH establish a 
streamlined review if the plan has already had its MLTC provider template 
agreements approved? 

A11. This will be part of the MOU discussions.  
 
Q12. If a plan that currently participates in Medicaid Advantage, MAP and MLTC wants 

to expand its service area in 2014 in order to offer the FIDA product and the MLTC 
product in additional counties, what type of service area expansion application(s) 
will be required to be filed? 

A12.  The regular service area expansion application must be filed. 


