
 
 

 October 31, 2017 1 

Provider Contract FAQs 
 

I. Provider Contract Statement and Certification (DOH-4255) 
 

1. Question: The previous Provider Contract Statement and Certification form had an 
option for Regulation 164 where a plan could check off “No, compensation does not 
fall under Regulation 164”.  The revised Provider Contract Statement and Certification 
does not have this question.  Please clarify why not. 
Answer: The Guidelines and DOH-4255 were revised to implement Value Based Payment.  
As a result, the new Tier review categories were introduced and the checkoff box has been 
replaced with Section F.4 that is applicable to Tier 3 review. A prepaid capitation contract 
that falls within DFS Regulation 164 will continue to be reviewed by DFS).     
 

2. Question: There are numerous questions in the Provider Contract Statement and 
Certification (DOH-4255) that are not applicable to every contract submission. For 
example, Question A.5.b would not be applicable if no behavioral health providers are 
included in the contract that is being submitted. Will “N/A” be added as an option for 
these types of questions, including specifically Questions A.5.b., A.6., B.2.c., D.3., 
F.2., F.3.c., and F.4 of the Provider Contract Statement and Certification (Form 4255)? 
Without an “N/A” option it will appear that these questions have been missed if 
neither “Yes” nor “No” is selected. 
Answer: At this time, there is not a “not applicable” option.  When completing the DOH-4255, 
questions where “not applicable,” would apply, the box marked NO should be checked.  
Please do not alter the document to include “N/A” or leave a question unanswered. At the 
next revision of the DOH-4255, a “not applicable” option may be added to the form. 
 

3. Question: In Question B.5. of the Provider Contract Statement and Certification (DOH-
4255), does “QHP” refer to commercial individual and small group products offered 
on the exchange? 
Answer: Yes, QHP refers to Commercial Individual/Small Group products on the Exchange.  
The Guidelines and DOH-4255 only apply to certified Article 44 HMOs.  If the 
contract/amendment is being submitted by a certified Article 44 HMO and includes this line 
of business, Commercial HMO should be checked. 

 

4. Question: When a contract with a IPA is submitted for VBP only how should the 
questions relating to “Initial Payment Stream” be answered?  For instance:  

a.  We have a base agreement for the provision of health care services that pays 
providers on a fee for service (or PMPM) basis that has already been submitted 
and approved by the Department.  We are now submitting a subsequent 
agreement for VBP only.  What boxes in C.2.a do we check? 
Answer: The reimbursement methodology in the base agreement would be checked 
for initial payment stream and the type of VBP arrangement would be checked for 
other payment stream. 

b. Similarly, for Question D.1. of the Provider Contract Statement and 
Certification (DOH-4255), should “FFS” be checked as the “initial payment 
methodology” to indicate that the Shared Savings (for example) is not the sole 
payment stream for the physicians or should nothing be checked as the “initial 
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payment methodology” because the IPA contract does not govern the 
physicians’ FFS payment stream? 
Answer: It should be answered consistently, the same as C.2.a. 

 
5. Question: For a VBP contract with an IPA, if the IPA providers participating in the 

MCO’s VBP program is only a subset of the providers participating in the IPA 
generally, how should Question 2.a. of the Provider Contract Statement and 
Certification (DOH-4255) be answered? For example, if the VBP contract clearly 
articulates that only the IPA’s PCPs are participating in the Total Cost of Care VBP 
Level 1 program, but there are also specialists, labs, facilities, nursing homes, etc., 
that are members of that IPA, should only “Primary Care Physician” be checked off or 
should other service types be checked off? 
Answer:  For the “initial payment stream” section in Section C.2.a check off all services that 
were contained in the base agreement.  For “other payment stream”, check off only the 
service(s) that are being covered under the VBP arrangement. In the example above, for 
“initial payment stream”, all services in the base IPA agreement should be checked.  For the 
“other payment stream”, only the PCP services would be checked for the applicable VBP 
arrangement.   
 

6. Question: The Provider Contracting Guidelines effective 04/01/2017 (Section VII.C.2.) 
indicate that forms of financial guarantees other than a “Financial Security Deposit” 
may be acceptable; however, Question F.3. of the Provider Contract Statement and 
Certification (DOH-4255) does not provide a place to indicate that an alternative 
financial guarantee, such as a parental guarantee, withhold, reserve fund, or letter of 
credit, is being used in lieu of a Financial Security Deposit.  How should an alternative 
financial guarantee in lieu of a Financial Security Deposit be noted on the form? 
Answer: Please provide a brief description of the alternative financial arrangement in the 
area under Section F.3 of the DOH 4255.  If additional space is necessary, please attach a 
separate sheet describing or detailing the proposed alternate arrangement. 
 

7. Question: How do you address VBP contracts that contain risk levels that change 
over the years?  The form does not allow users to check more than one box. 
Answer: Complete the DOH 4255 for multi-level agreements to indicate the highest VBP 
level and highest Tier review level.  Additionally, provide a description in Section C, 
question 1 that identifies the changes in VBP levels over the term of the agreement.  The 
submitting MCO may also provide additional information in a separate cover letter. 
 

8. Question: Can you define MSO as used in Section B, 2.b on the DOH-4255? 
Answer: MSO stands for Management Services Organization.  An MSO is an outside entity 
that contracts with an MCO to provide permitted management functions in accordance with 
Part 98.1-11. 
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II. Financial Review Questions 
 
1. Question: In a Level 1 Shared Savings TCGP, upside only arrangement, can the 

bucket of service for which savings will be shared exclude certain medical services--
for example can it include physician services, pharmacy, outpatient services, but 
exclude inpatient? 
Answer: No.  Generally, in order for it to be considered as a VBP arrangement, it needs to 
comply with the New York State Roadmap for Medicaid Reform. (Roadmap)   
However, Dental services, Vision services, and medications for high cost specialty drugs 
and transplant services may be excluded. Submissions omitting these services will not be 
considered “off menu” under the TCGP VBP requirements.  
 

2. Question: In the shared saving, upside only Level 1 model--can a managed care plan 
distribute 100% of the savings (if there is a savings) to the clinicians with whom we 
are contracted or must the savings be shared between the MCO and the medical 
group? 
Answer: Yes, the plan can distribute 100% of the savings when the quality/efficiency criteria 
are met.  The Roadmap (Appendix X) requires a minimum of at least 40% of shared savings 
must be distributed to the VBP contractor for achieving a high-quality score. 
 

3. Question: Will an IPA’s/provider’s certified audited financials be required for all “Off-
Menu” VBP program contracts or only “Off-Menu” Tier 2 and 3 VBP program 
contracts? 
Answer: Tier 1 “off Menu” arrangements will not require audited financial statements to be 
submitted.   However, Tier 1 off-Menu submissions cannot be reviewed as File and Use, but 
will rather require a 90-day review subject to Department approval of the Off-Menu 
measures. 
 

4. Question: Are straight FFS deals considered Tier 1? 
Answer: Yes, all FFS agreements are considered as Tier 1 reviewable contracts. 
 

5. Question: Is a financial security deposit required for any Tier 2 arrangement, or just 
where the provider is insolvent (i.e., assets less than liabilities)? 
Answer: A financial security deposit is required for all Tier 2 arrangements.  Please see 
Section VII.2 of the 2017 Provider Contracting Guidelines for additional guidance.  



 
 

 October 31, 2017 4 

III. General Questions 
 
1. Question: Do we have to wait for notification from DOH prior to executing contracts? 

Answer:  Yes.  Generally,  

• Under Tier 1 – File and Use, the contract, template or Material Amendment is 
deemed approved upon acknowledgement by DOH that the submission has been 
received and meets the requirements of Section III of the 2017 Provider Contracting 
Guidelines.  The MCO may implement the contract immediately upon said 
acknowledgement.  DOH will provide such acknowledgement within no more than 
three business days.  Once the acknowledgement is received, the MCO may 
execute and implement the contract.  

• Under Tier 2 – DOH Review, the contract or Material Amendment may be 
implemented upon receipt of written approval from DOH (or DFS if applicable).  
However, if the MCO has not received an approval or a “Do Not Implement” letter, 
the contract may be executed and implemented after 90 days.  See Section III.C of 
the 2017 Provider Contracting Guidelines.    

 
2. Question: In Section VII.B.2 of the Guidelines please clarify if the services need to be 

“directly” provided by the provider assuming the risk. 
Answer: No, the services do not need to be provided “directly” by the provider assuming risk.  
This language in Section VII.B.2 of the Guidelines should have also included services 
provided indirectly by an IPA/ACO as well.  We will correct this language with the next 
revision to the provider guidelines.  In the meantime, you may rely on this FAQ for guidance. 
 

3. Question: What is the process for submitting a provider contract that includes 
multiple lines of business, i.e. MLTC, Medicaid Advantage, FIDA, etc.? 
Answer: Follow the same submission rules as previous rules for multiple lines of business 
(LOB) contracts or amendment, which is: 

• Mainstream LOB Only – submit to Mainstream BML (contract@health.ny.gov) 

• MLTC LOB Only-Submit to MLTC BML only (MLTCcontract@health.ny.gov) 

• Multi-LOB-Submit to mainstream BML 
 

4. Question: Can you elaborate on how prepaid capitation is defined?  Such as timing of 
the payment? 
Answer: Pre-paid capitation payments are payments made to the health care provider prior 
to the last day of the month that services are provided.  Please refer to DFS Regulation 164 
for further guidance.  
 

5. Question: Can contracts include an effective date prior to the approval date?  What if 
the MCO and the provider agreed upon rates with an effective date prior to the 
approval date.  Can we still use the following language: e.g. “shall take effect on such 
date as written approval is provided by the Commissioner of the New York State 
Department of Health and its terms and conditions shall run retroactive…..” . 
Answer: Yes.  However, the contract submitted should not be already implemented or 
executed.  Prior approval is required prior to implementation or execution.  See these FAQs, 
Section III, Question 1. 
 

mailto:contract@health.ny.gov
mailto:MLTCcontract@health.ny.gov
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6. Question: If we are signing up providers with an approved template and incorporated 
the revised clauses and language do we have to submit contract for approval?  Do we 
need new approval letters? 
Answer: No.  Only new contracts, templates, or material amendments should be submitted.  
On your next material amendment or new contract or template, you will need to submit a 
new DOH 4255 with the appropriate Tier selected. 
 
 

7. Question: Does an MCO need to submit an amendment to an approved provider 
template if the amendment is going to include adding some timeframes to the 
template (i.e. appeals timeframes) when the timeframes are already present in the 
provider manual (timeframes are not changing just being added to the contract). 
Answer: As described, it does not appear to be a material change.  Please see page 4 of the 
2017 Provider Contracting Guidelines for the definition of a Material Amendment.  If you are 
uncertain as to what constitutes a Material Change, please contact DOH for clarification. 
 
 

8. Question: If using a letter of agreement to create somewhat of a virtual panel, whose 
base agreement would you like to see? 
Answer: Please see Section III.A.1.e of the Provider Contracting Guidelines for additional 
guidance for submissions containing multiple contracts with multiple arrangements.  NOTE: 
The Department does not allow Letters of Agreement. 
 
 

9. Question: We are amending a provider contract that includes prepaid capitation.  The 
original contract was reviewed and approved by DOH, and by DFS under Reg. 
164.  The amendment might include some material changes, but will not include any 
changes to the payment structure or amounts, other than the routine trending of fees, 
and will not add any new VBP arrangement.  Given that the financial structure is not 
changing (financial review is not required), can this contract be submitted as Tier 1 
(file and use)? 
Answer: If there are material changes then the contract is required to be submitted for 
review.  The 2017 Provider Contracting Guidelines and the DOH-4255 must be completed, 
including Section E, which will determine the Tier. If the amendment does not contain 
material changes, then the amendment does not need to be submitted.  
 

10. Question: Is it prohibitive for individual physician practices to share risk together 
through multiple contractual arrangements with a regional payor without forming an 
IPA or an ACO? 
Answer: Yes, an IPA or ACO must be created, or the physicians must join an existing IPA or 
ACO in order to pool the risk as indicated in the questions. 
 

11. Question: Is an extension to the term an amendment that requires submission or 
merely a clarification of a term that does not rise to the level of a material change? 
Answer: No it would not be a material amendment.  However, if the contract term has 
expired, then it cannot be extended; a new contract will need to be submitted.    
 

12. Question: Do the new Standard Clauses need to be incorporated in any amended 
contract or only if the contract is materially amended? 
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Answer: The Standard Clauses (and revisions to the Provider Contracting Guidelines) are 
effective April 1. 2017, and apply to new contracts, templates, and amendments, to existing 
approved contracts, submitted to DOH for review on or after April 1, 2017.  They shall not 
apply to previously approved contracts, templates, or amendments, in effect as of April 1, 
2017, or to contracts, templates, or amendments, submitted to DOH for review and approval 
and received by close of business April 1, 2017.   
All existing contracts, templates, and amendments, approved or submitted by close of 
business April 1, 2017, should be revised to conform to the provision of the Guidelines and 
included the new Standard Clauses no later than the following, whichever comes first: 

• The next amendment to the contract; 

• The next renewal of the contract; 

• The deadline specified by DOH as a condition of approving an MCO change of 
contract, acquisition, merger, expansion, or the like; or 

• By March 31, 2018. 
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