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INNOVATOR PROGRAM FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

I. General 
 

1. Can the Innovator submit an application for multiple arrangements at once? 
If a prospective Innovator is considering multiple arrangements, one combined 
application may be submitted. 
 

2. Given the page limitations, what (if any) format requirements accompany the page 
limitations:  margins, font, single vs. double spacing, etc.? 
DOH requests standard one inch margins, 12 point type, single spacing. 
 

3. Will attribution be based on 2014 data? Can more recent data be used for 
attribution?  
The default method for attribution is the Managed Care Organization (MCO)-assigned 
PCP for most members. Innovators and MCOs should include the method and sources 
of the attribution data, in accordance with the Roadmap (e.g., page 23).    
 

4. Will DOH consider Level 0 and Level 1 Value Based Payment (VBP) arrangement 
as sufficient experience for entities that have past success in serving special 
populations? 
The Innovator Program is geared towards experienced VBP providers interested in 
engaging in higher risk arrangements with MCOs. Sufficient VBP experience will be 
determined by the following criteria: (1) two or more years of experience in a Level 2 or 3 
type VBP program; and/or (2) three years or more of a Level 1 type VBP program. The 
prospective Innovator must demonstrate that both the financial results and quality 
outcomes were positive throughout these years. 
 

5. Will unmasked claims data be available to Innovators? 
The sharing of unmasked claims data between the MCO and Innovator should be 
negotiated in the contract. 
 

6. Are MCOs required to contract with designated Innovators? 
If the MCO and Innovator were already contracted prior to the Innovator designation, the 
MCO is required to negotiate a contract amendment or new contract with the designated 
Innovator. 
 

7. Will Innovators be guaranteed that there will be no downward adjustments during 
the contract period, to ensure that success is not punished? 
The premium MCOs receive is subject to upward or downward updates related to budget 
actions, and these adjustments will be passed through the MCO to the Innovator. 
Otherwise, if the VBP arrangements are successful and other Roadmap quality, 
performance and efficiency goals are met, it is unlikely that the Innovator would be 
subject to a downward adjustment. However, should the premiums be reduced due to 
specific legislative savings actions; the premiums passed down to Innovators would be 
impacted accordingly.  
 

8. Will DOH and DFS allow Innovators to participate in the NYS reinsurance program 
on an equal footing with MCOs? 
The State’s reinsurance program is for participating MCOs only. 
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II. Financial Solvency 
 

1. Since MCOs are passing through risk to the provider, are the reserve 
requirements for the plan reduced accordingly?  
In accordance with the DOH Regulations Part 98 (§ 98-1.119(e)) MCOs are required to 
maintain contingent reserve at 7.25% of net premium income generated from Medicaid. 
As providers (Innovators) take on more risk and produce a financial security deposit, the 
MCO may adjust their reserve requirement accordingly. 
  

2. Can financial solvency be established through the financial security deposit 
process alone?  If not, what additional criteria will need to be satisfied?  
No. The Innovator program is for experienced VBP contractors with well-established 
finical status. The financial security deposit is not intended to replace or be used in lieu 
of documenting provider financial stability and solvency and therefore cannot replace 
customary financial solvency documents such as ops margin, days cash on hand, ops 
cash flow margin, current ratio, provider balance sheet with three years of projections, 
etc.   
 

3. Can a Letter of Credit be used as a sufficient substitute for satisfaction of the four 
metrics (ops margin, days cash on hand, ops cash flow margin, current ratio) as 
suggested in document? 
No, a letter of credit cannot be used as a substitute for the four metrics. A letter of credit 
could be entertained as an option the State can utilize to mitigate the financial security 
deposit.  
 

4. For a new IPA without a financial history, what information should be submitted 
(in addition to the “four metrics” and identification of the source of reserve 
funding) to support the application regarding the financial stability and soundness 
of the organization? 
The Innovator program is geared towards experienced VBP providers interested in 
engaging in higher risk Level 2 or Level 3 arrangements with MCOs. One of the five 
criteria is financial solvency and appropriate net worth. Besides financial statements, the 
Innovator should include a detailed plan to maintain financial viability if maximum loss 
occurs under the proposed arrangement(s) and information as to how the financial 
security deposit will be met.  
 

5. Please define what is meant by “demonstrating that both the financial results and 
quality outcomes were positive throughout the years” means:  given the page 
limitation for responses, what detail is required to satisfy this requirement?  Must 
responses include contract-specific performance information, or is summary data 
sufficient?  May responses report at the IPA experience level, or must individual 
provider experience be included? 
DOH would expect a description of the IPA/ACO level of experience in quality and 
financial results. Experience of individual providers could be added to reinforce the 
overall description, but is not required. 
 

6. For newly created contracting entities which do not have “historical financial 
statements”, what substitute for historical financial statements” will be accepted? 
DOH would expect to see a detailed plan to maintain financial viability of maximum loss 
occurs and an estimate of and ability to fund the financial security deposit. Financial 
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statements of sponsors of the newly created entity could support the establishment of 
financial viability. 

7. If a financial security deposit is accrued with one year after start of a VBP 
contract, what cadence is required for the accrual?  May it be accrued in arrears, 
or must it be in advance of the quarter? 
DFS Regulation 164 states that the minimum financial security deposit amounts are 
required at the end of the three month, six months, nine month and twelve month 
periods. 
 

8. Is there a distinction between “reserves” and “financial security deposits”?  If so, 
what is it? 
Reserves are an MCO requirement. The financial security deposit is a requirement for 
providers who are taking on significant risk under a contract with the MCO. 
 

9. Given that there is no intention to require “double reserving”, is it permissible for 
the MCO reserves to stay in place rather than being replaced by a provider-funded 
reserve, assuming the parties contract to account for that substitution of MCO 
funds in lieu of provider funds? 
Under Public Health and Insurance Laws, providers who take on risk must produce a 
financial security deposit. The MCOs reserve is typically adjusted as its contracted 
providers take on more risk. 
 

10. Will DOH consider scaling up the financial security deposit from 5% to 7.25% over 
several years for Innovators? 
DOH will maintain the 7.25% financial security deposit requirement it applies to providers 
taking on risk, whether the provider is designated as an Innovator or not. DOH will defer 
to DFS for the financial security deposit for arrangements subject to Regulation 164. 
 

11.  Is it permitted for MCOs to leave their existing reserves in place, rather than have 
the provider replace those reserves (i.e. produce a financial security deposit)? 
No. The provider is required to produce a separate financial security deposit equal to 
7.25% of the estimated annual medical cost for the health care services covered under 
the risk arrangement (see question 7 above). 
 

12. Is it permitted for the Innovator to produce the financial security deposit over a 
longer period of time than the 12 months? 
Please see FAQ #7 above. For VBP contracts subject to Regulation 164, the accrual of 
the financial security deposit is not to exceed twelve months. For contracts not subject to 
DFS Regulation 164 for which a financial security deposit is required by DOH, the entire 
amount of the financial security deposit must be available prior to contract approval in 
accordance with the Provider Contract Guidelines for Article 44 MCOs, IPAs and ACOs. 
 

13. What options are available to mitigate the financial security deposit? 
DOH will defer to DFS for the financial security deposit for arrangements that trigger 
Regulation 164. The financial security deposit must consist of cash and/or short-term 
marketable securities and must be held by the MCO. For arrangements not subject to 
Regulation 164, DOH will consider mitigation of the financial security deposit under 
limited circumstances such as a parental guarantee, risk corridors, caps on provider 
losses, or letter of credit. 
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III. Premium Pass Through 
 

1. Will the 90-95% pass through premium apply to the whole premium or will carve 
outs for services delegated to other providers be allowed, thus reducing the 90-
95% pass through rate? 
The Innovator program is for providers who wish to contract for a population based VBP 
arrangement, either Total Care for General Population or Subpopulation. It would not be 
expected that services included in these arrangements would be carved out of an 
Innovator-MCO agreement. From the VBP Roadmap, page 11: 

“The population based arrangements include the total care and costs of 
that care for the included members, irrespective of where, how, or for 
what reason, the care was delivered. VBP contractors assume 
responsibility for the outcomes and costs across all conditions and types 
of care for these members.” 
 

2. Is the 90-95% premium pass through amount calculated before or after taxes? 
The premium pass through amount in most risk arrangements is calculated before taxes 
as the MCO would be responsible for paying the taxes on the premium.  
 

3. Will KICK and separate lump sum payments be included in the Innovator premium 
pass through? 
This may be negotiated between the MCO and Innovator.  
 

4. Will the Innovator premium pass through incorporate risk scores of the attributed 
members? 
Many MCOs and providers currently adjust for risk in risk based arrangements and it is 
expected that this concept will continue when a provider becomes an Innovator. The 
Roadmap suggests that premium may be based on historical experience and the 
Innovator and MCO may choose to incorporate risk scores into the negotiated premium 
pass through. 
 

5. Will the 90-95% pass through premium be uniformly assumed based on the 
delegated functions or is the 90-95% rate subject to negotiations with each 
individual health plan? 
The amount of premium pass through is negotiated between the Innovator and the 
MCO. 
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IV.  Network 
 

1. Will Innovators be able to negotiate their own contracts with network providers, or 
will they be subject to existing MCO contracts?  
The Innovator may negotiate its own contracts with network providers only if it is 
designated as an IPA or an ACO, or it can make arrangements with the MCO. 
 

2. Will Innovators need to direct attributed members to MCO specific network 
providers or do they have the flexibility to develop and utilize their own network 
for attributed members? 
Members must continue to have access to all providers in their MCO’s network, 
regardless of whether the network providers are participating in an Innovator 
arrangement or not. 
 

3. Is the Innovator expected to assume risk bearing relationships with all MCO 
partners, or can it gradually take on additional MCO populations over time? 
Once designated, the Innovator is required to engage in higher risk Level 2 and Level 3 
arrangements as described in its application. It may expand to additional arrangements 
with MCOs in the future. Lower risk Level 2 and Level 1 arrangements are not included 
in the Innovator program. 
 

4. Is the Innovator applicant a health care provider or can the entity be a new 
company either wholly owned or under the same license as the provider? 
The Innovator, like other VBP contractors, is a provider based entity and is typically 
formed as an IPA or ACO. 
 

5. Are Innovators able to manage attributed populations outside of their licensed 
regions?  
The Innovator must manage all attributed populations regardless of a parent company’s 
regionally based provider licensing. However, receiving Innovator designation does not 
change any of the licensure standards or limitations currently imposed on providers. 
 

6. Is there a definition of Network Adequacy for the application?  Is there information 
required in addition to the “Comprehensive Member Care” and “Community 
Engagement Requirements” to satisfy Network Adequacy? 
The Innovator must include a list of partners and participating providers with the 
application, and also attest that they will not limit member access to their MCO provider 
network. 
 

7. For Section IV – Attribution and Network:  what is meant by the NPIs of all 
providers?  Does that require NPIs for all providers, just physician providers, or 
some other specified sub-set of providers?  Just providers paid under the specific 
contract/rider, or all network providers, even if contracted directly to the health 
plan (e.g., pharmacies, hospitals, etc.)? 
The list of providers should include all of the providers needed for the TCGP and/or 
Subpopulation arrangement (see Roadmap for full description of these arrangements). 
 

8. Assuming individual physician NPIs are required, should estimated patients 
associated with the NPIs also be submitted? 
DOH identification of the potential population of members in your VBP arrangement will 
be identified based on the PCP NPIs you provide. Include all PCPs that will be part of 



8/28/2017   6 
 

your Innovator network. The Innovator may provide a summary count of attributed 
members for verification purposes.  
 

9. In situations where the VBP Innovator doesn’t provide all of the services for an 
attributed population because the MCO has carved out the provision of specific 
services to other vendors/providers, how will the pass through be calculated?  
The arrangement must include the minimum management and administrative services 
per the Innovator application. The pass through is negotiated between the Innovator and 
the MCO. 
 

 
V. Managed Long Term Care 

 
1. Does the 90-95% premium pass through apply to MLTC arrangements, 

subpopulations and plans? 
Yes, the Innovator premium pass through applies to all contracting arrangements, 
including TCGP and Subpopulations, within Mainstream, HARP, HIV-SNP and MLTC 
products. 

2. Does the MLTC attribution apply to LHCSAs and CHHAs? 
The attribution method is described in the VBP Roadmap (page 23) and applies to all 
VBP arrangements, including Innovator-MCO contracts. LHCSAs and CHHAs are 
considered home care providers so members may be attributed to them.  

3. How will attribution be updated to account for beneficiary transitions across home 
care providers? 
Updating of attribution occurs according to terms of the contract and the Roadmap. 

4. Is the VBP Innovator responsible for managing the Medicare benefit as well as the 
Medicaid benefit for duals?  
At this time, the Medicaid premium dollars are what is managed currently in MLTC 
partial capitation VBP arrangements. The Innovator should continue to coordinate with 
Medicare providers. 

5. What is the reserve requirement for the MLTC subpopulation? 
The reserve requirement for MLTCs remains the same, 5% 

6. If a LHCSA or a provider is the Innovator entity, are there any safeguards for the 
entity to prevent MCOs from making changes to or terminating contracts or 
networks? 
There are no additional safeguards for Innovators regarding termination of contracts by 
an MCO other than which already exist under Public Health Law. 
 


