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Consumer Directed Personal Assistance Services Program (CDPAP)  
Fiscal Intermediary (FI) Authorization FAQ 

November 28, 2017 
 
 
Q1: Are all FIs required to apply for Authorization within the next 30 days?   
 
A1: All Consumer Directed FIs currently operating are required to submit an application 

within 30 days of the application release date of November 1, 2017. Additionally, all 
organizations seeking to become an FI must submit an FI Authorization application and 
receive approval. prior to becoming operational.  

 
Q2:  If I am currently operating as an FI, and already have my Medicaid Provider  

Identification Number (MMIS), do I need to apply for an FI Authorization? 
 
A2:  Yes, you still need to submit an application to receive authorization to operate as an FI.   
 
Q3: Will new FIs need to submit an FI Authorization along with the application for a 

Medicaid Provider Identification number? Or should a Medicaid Provider 
Identification number first be obtained first?   

 
A3:     New FIs must first obtain the FI Authorization prior to requesting the Medicaid Provider 

Identification number.   
 
Q4:   If an FI submits an application by November 30 that is found to be incomplete, will 

the application for Authorization still be considered to have been submitted in a 
timely manner? 

 
A4:   Yes.  If the FI has submitted an application, regardless of its completeness, by close of 

business on November 30th, the FI will be in compliance with this mandate.  However, it 
is the expectation of the Department that all applicants exercise due diligence and 
submit an application that is as complete as possible.  

 
Q5:   The October 2017 Medicaid Update article states that all materials must be 

submitted in PDF format.  Some marketing and outreach materials do not exist in 
a format that can be altered to PDF, such as videos and audio segments.  How 
should FIs who utilize video or audio segments submit these for review? 

 
A5:   FIs are expected to submit these materials in their original format and the Department 

will contact the applicants directly if any formatting modifications are necessary.  
 
Q6:    There are a lot of documents that must be submitted.  If an FI is unable to combine  

them into one PDF document, is it okay to submit as separate PDF files?   
 
A6:  Yes, separate PDF files will be accepted.   
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Q7:   The October 2017 Medicaid Update states that FIs must submit all marketing and  
outreach materials with their application.  Since there are no guidelines, 
standards, rules, or policies in place for FIs regarding marketing, what standard 
will be used as the Department reviews these materials? 

 
A7:   The Department will utilize the parameters set forth in SSL §365-f and 18 NYCRR 

§505.28 when reviewing marketing and outreach materials as they pertain to the roles 
and responsibilities of the FI and the Consumer Directed program overall.  

 
Q8:    What is the general timeline for receiving Authorization once the application is 

submitted? 
 
A8:   The Department is committed to reviewing and providing a final determination on each  

application as quickly as possible.  Each application has its own timeline based on the 
thoroughness of the application.  

 
Q9:    If a Managed Care Organization (MCO) discovers that an FI in the plan network  

has failed to comply with the Authorization requirements, does the Department 
expect the Managed Care Organization (MCO) to terminate the contract?  

 
A9: If an FI does not submit an Authorization application to the Department by close of 

business on November 30, 2017, they are considered to be out of compliance with the 
statute.  As a non-compliant organization, they are not authorized to operate as an 
FI.  Until the Department receives the Authorization application, the FI will remain out of 
compliance.  Additionally, the MCO is expected to follow contract termination protocols 
as identified in the CDPAS Administrative Agreement signed by the FI. 

 
Q10:  If an FI already has a Medicaid Provider Identification number that is associated  

with their Licensed Home Care Services Agency (LHCSA), is the FI required to 
obtain a discrete Medicaid Provider Identification number for its FI? 

 
A10:   Yes.  The FI is required to obtain a Medicaid Provider Identification number for their 

Consumer Directed line of business.  The LHSCA Medicaid Provider Identification 
number does not cover the FI activities for Consumer Directed.   

 
Q11:  In the Authorization application, under contractual obligations, where it asks for a  

“list of any contractual relationships you may have with other state agencies to 
provide services to such agencies,” can you clarify who is covered under other 
state agencies?  Does MCO contracting fall under this category?  

 
A11:  Examples of “other state agencies” may include the Office of Mental Health and the  

Office for People with Developmental Disabilities.  Contracts with MCOs are not to be 
included in this listing as MCOs are not state agencies.  Please identify that relationship 
by checking the “A Health Maintenance Organization licensed under Article 44 of the 
Public Health Law” box.   
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Q12:  The Authorization application asks for documents to be included as part of the 
cooperative agreements.  What specifically is needed, as these documents alone 
can be several hundred pages? 

 
A12:  The actual contracts are not required. The expectation is for applicants to submit the  

cover page, rate sheet (if applicable), and the signature page of each executed contract 
and cooperative agreement. 

 
Q13:  Part I. Identifying Data (Continued), page 4 of the application.  Please clarify what  

exactly is needed for a “certified copy of the resolution of the Board of Directors 
or Trustees, Board of Supervisors or other governing body having jurisdiction 
over the Fiscal Intermediary entity”?    

 
A13: FIs are expected to submit a document with original signatures that establishes the FI as 

its own entity.  Please ensure that all Board members sign this document in order for it to 
be considered “certified.” 

 
Q14:  How should an FI that is a Limited Liability Corporation (LLC) which does not 

maintain a Board of Directors respond to questions prompting for documentation 
from a Board of Directors?  Should it just write N/A in the line for Attachment?  Is 
additional explanation necessary? 

 
A14:   Please include the attachment number for the “brief description of the organizational 

structure of the Fiscal Intermediary, including a table of organization and relationship to 
any existing or proposed parent entity or controlling person”, which is requested on the 
previous page.  This attachment is where you can indicate that the FI does not maintain 
a Board of Directors.    

 
Q15:  If an FI is currently operational, should "Initial Authorization" under Section II 

Project Narrative still be checked?  
 
A15: Since the FI Authorization is a new process effective November 1, 2017, all applications 

submitted will be “initial authorizations.”  
 
Q16:  In Section III(1)(b) of the application, the FI must submit copies of policies and 

procedures.  Is the Department only interested in policies and procedures related 
to the FI’s administration of Consumer Directed activities and compliance, or does 
it want all policies and procedures for the entire organization?  Examples of 
policies and procedures in question would be internal staff phone and internet 
policies, mail policies, and other such documents. 

 
A16:  Only include those policies and procedures that are related to Consumer Directed 

activities and services.   
 
Q17:  In Section III(1)(c) of the application, must an FI submit surveys or other 

mechanisms as an attachment, or is it acceptable to describe the process by 
which Consumers will be surveyed?  What information will be requested, and 
what will be done with any feedback received?  
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A17:  Please submit the surveys or other mechanisms as an attachment.  If an FI does not 
have a survey or a mechanism to solicit feedback, the FI must indicate what they intend 
to develop to satisfy this requirement.  

 
Q18:  In Section IV(F), Establishment Information for Not-For-Profit Corporations, it 

indicates that each officer or member of the Board must submit a Schedule 1.  
Does this mean that the CEO/Executive Director and other key staff, if not a 
Director or Officer, does not need to submit a Schedule 1?  

 
A18:   Correct.  Only Board members or Officers of the Board need to submit a schedule 1.  
 
Q19:  Who is required to complete the Schedule 1? 
 
A19:    The responding party is contingent on the organization type.  Please see pages 7  

   and 8 of the application for this information; this is where you will find who is required to 
compete a schedule 1 based on the type of organization. 

 
Q20:  Schedule 1, Question 3 of the application only has space for Board members or 

officers who are currently employed or retired.  If an FI has Board members who 
are Consumers and have never been employed, which box should they check? 

 
A20:   You do not need to check any box here if it is not applicable.  Please state that the board 

member has never been employed in the “Affirmative Statement of Qualifications” 
section, at the bottom of page 15.   

 
Q21:  In Schedule 1, Question 4, should Board members/officers only list those offices 

or ownerships that are held outside of the FI, or should they also include the FI to 
which they are affiliated and filing on behalf of? 

  
A21:   Both affiliations within the FI and outside of the FI must be detailed here.   
 
 




